7. november 2018

Noter Koncert 5

Clara Cecilie Thomsen og Elias Holm

Clara Cecilie ThomsenElias Holm(Se koncertprogram her)

Sopranen Clara Cecilie Thomsen og pianisten Elias Holm har udmærket sig bemærkelsesværdigt inden for hver sit felt, og har nu slået sig sammen i en lied-duo baseret på en stor fælles kærlighed til liedkunsten. De har modtaget undervisning hos den verdenskendte lied-pianist Helmut Deutsch i Wien og hos Tove Lønskov og Christen Stubbe Teglbjærg i København.

Aftenen byder på musik af Brahms, Heise, Sibelius og Strauss – med nogle af de skønneste lieder skrevet for sang og klaver på programmet. Koncerten begynder med Brahms, som på trods af mest at være kendt som instrumentalkomponist, har skrevet et stort antal vokalværker – heriblandt   næsten 200 lieder. I Brahms‘ lieder mærker man tydeligt at han havde stor erfaring med at arbejde med den menneskelige stemme – han var faktisk en yderst kompetent lied-akkompagnatør og arbejdede i lang tid som kordirigent. Klaveret spiller derfor også en stor rolle i liederne og omfavner  og støtter sangstemmen på bedste vis. Også i de smukke Klavierstücke Opus 118 er sangstemmen en del af klaveret – her er det dog bare pianisten der skal formå at få flygelet til at synge. Heises store sangcyklus Dyvekes Sange er skrevet på baggrund af digte af Holger Drachmann, som Drachmann skrev til Heise på opfordring af komponisten selv. Teksten handler om den unge norske kræmmerpige Dyvekes forhold til den danske Kong Christian og om de hændelser der førte til hendes tragiske død. Efter pausen spilles der sange af den finske komponist Sibelius, der både startede og sluttede sit virke som komponist med lige netop liedkunsten. Som 18-årig skrev han sin første sang, og sin sidste skrev han kun få måneder før han døde. Det blev i mellemtiden til over 100 sange, de fleste på svensk, som også er grunden til at de aldrig rigtig er blevet en fast del af kernerepertoiret internationalt. I Skandinavien er vi dog så heldige at de ofte bliver opført, og også i aften præsenteres et udvalg af de kendteste sange. Som en fortsættelse til sangene fremføres nogle mindre kendte stykker for soloklaver, nemlig tre stykker fra hans Impromptus Opus 5. De er navnligt beslægtede med Schuberts oftere spillede stykker og fortjener at blive spillet mindst lige så meget. Til sidst sluttes af med nogle af de bedste og mest elskede lieder af den store østrigske komponist Richard Strauss‘. Det er lieder som næsten ikke behøver en introduktion.

Clara Thomsen (f. 1991) er uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, og Operaakademiet i København, hos sanglærer Susanna Eken, hvorfra hun blev færdiguddannet i 2018. Clara debuterede på Det Kongelige teater i 2017 som Barbarina i Figaros Bryllup af W. A. Mozart. Og har siden sunget roller som bl.a. Alcina i Händels Opera Alcina, Konstanze i Bortførelsen fra Serailet af W. A. Mozart og Gilda i Rigoletto af G. Verdi.

I 2019 medvirkede hun i Kasper Holtens anmelderroste opsætning af Peter Shaffers teaterstykke “Amadeus”, som den syngende karakter Katharina Cavalieri på Det Kongelige Teater. I 2019 arbejde Clara også sammen med instruktøren Christian Lollike på den eksperimenterende musikteaterforestilling “Don Juan”. I februar 2020 havde hun sin debut på Den Jyske Opera i rollen som Konstanze, i W. A. Mozarts opera “Bortførelsen fra Seraillet”.

Clara har sunget med orkestre som Det Kongelige Kapel, Aalborg Symfoniorkester, Copenhagen Phil og til december optræder hun med DR Symfoniorkestret. Hun har også optrådt i store dele af Europa, og i 2017 sang hun for første gang i den spektakulære koncertsal Musikverein i Wien sammen med Tonkünstler Orkesteret og dirigent Michael Schønwandt. Clara har været solist i adskillige kantater og passioner og har bl.a. sunget sopran partiet i Händels Messias, Johannes og Matthæus Passionen af J. S. Bach og W. A. Mozarts Requiem. Clara har modtaget priser som Årets Opera Talent 2018 (Copenhagen Opera Festival), Léonie Sonnings Talentpris 2019 og Anmelderingens Talentpris 2019 og Aalborg Operapris.

I denne sæson (2020/2021) synger Clara to hovedroller på Den Jyske Opera, Gilda i Verdi’s Opera “Rigoletto” og Suzon i den danske opera “Fête Galante” af Poul Schierbeck.

Elias Holm (f. 1996) har studeret på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM) hos Tove Lønskov og Amalie Malling. Fra 2015 til 2020 tog han en Bachelor hos Klaus Hellwig på Universität der Künste i Berlin og modtager regelmæssigt privatundervisning hos pianisten Maria João Pires i hendes hjem i Portugal. Elias studerer i øjeblikket på kandidatuddannelsen på DKDM hos Prof. Jens Elvekjær.

Elias har vundet flere konkurrencer i både ind- og udland og medvirket i flere internationale musikfestivaler. Senest vandt han sammen med mezzosopranen Sophie Haagen i 2019 Copenhagen Lied-Duo Competition. Elias optræder hyppigt på den danske musikscene og har spillet en lang række koncerter i de største kammermusikforeninger og musikfestivaler i Danmark, herunder bl.a. Hindsgavl Festival, Copenhagen Summer Festival, Esbjerg Chamber Music Festival og Kammermusik på Lundsgaard. Elias har modtaget flere store legater, bl.a. Sonning Legatet, Jacob Gades Store Legat, Betty og Valdemar van Hauens Legat og et nyt Steinwayflygel fra Augustinus Fonden til låns under studietiden.