7. november 2018

Noter Koncert 5

Holmens Kantori og Vokalensemble

Holmens Kantori

Holmens Kantori

(Se koncertprogram her)

Holmens Kantori regnes for et af Danmarks bedste kor. Kantoriet tæller 15 professionelle sangere, de fleste uddannet ved musikkonservatoriet eller operaakademiet i København.
Holmens Kantori virker til daglig i Holmens Kirke og Christiansborg Slotskirke. Koret har optrådt utallige gange for den danske regering og det danske kongehus, både ved fast tilbagevendende begivenheder som Den Nationale Flagdag, Folketingets åbning og Kirkeministerens julekoncert, men også ved dåben af HKH Prins Christian, den royale tvillingedåb samt Castrum Doloris for HM Dronning Ingrid og begravelsen af HKH Prins Henrik.
Holmens Kantori giver hvert år mange koncerter rundt omkring i Danmark, og koret har gæstet Oslo, Berlin og Cuenca. I 2010 medvirkede Kantoriet ved genbegravelsen af Tycho Brahe i den store Tyn-katedral i Prag.
Holmens Kantori ledes af Holmens organist og kantor Jakob Lorentzen og 2. organist/korproducent Morten Bech.

Jakob Lorentzen

Jakob Lorentzen

Jakob Lorentzen

I over 20 år har Jakob Lorentzen beklædt stillingen som 1. organist ved Holmens Kirke, et af landets fineste kirkemusikalske embeder. Holmens Kirke er et særligt sted hvor både Kongehus og det officielle Danmark holder deres højtideligheder og hvor også Christiansborg Slotskirke hører med til embedet. Det var således Jakob Lorentzen der havde det store musikalske ansvar for Prins Henriks bisættelse og også for det forudgående Castrum Doloris. Samarbejdet med Kongehuset har han prøvet før – bl.a. ved Castrum Doloris for Dronning Ingrid i 2000, ved Dronning Margrethes regentjubilæum, og ved Prins Christians dåb. Det var også Jakob Lorentzen der havde det musikalske ansvar for musikken til Mærsk McKinney Møllers begravelse, og med tjenester som Folketingets åbnings-Gudstjeneste, den officielle flagdag og kirkeministerens julekoncert rækker embedet i den grad ud over et normalt organistembede i Danmark.

Danmarks yngste organist

Jakob Lorentzen er opvokset på Bornholm hvor forældrene var præster ved Sct. Nicolai Kirke i Rønne. Allerede som ganske ung begyndte han at spille orgel og i en alder af 14 år bestod han den præliminære orgeluddannelse og blev Danmarks yngste organist. Han blev uddannet på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og derpå fulgte tre år i Paris hvor han gik i solistklassen på byens musikkonservatorium og afsluttede med fineste eksamen og højeste udmærkelse ”Prix de Virtuosité”.

Tilbage i Danmark blev han først organist ved Enghave Kirke på Vesterbro, derefter ved Helligåndskirken i København og fra 1997 ved Holmens Kirke. Han har givet utallige solo orgelkoncerter i både ind- og udland bl.a. Sverige, Tyskland, Frankrig, Italien og USA.

Dirigent og komponist

Udover sit virke som organist nyder Jakob Lorentzen stor anseelse både som dirigent og komponist. Ved Holmens Kirke har han stiftet Holmens Vokalensemble og Holmens Barokensemble, og har gennem tiden haft tæt tilknytning til DR´s ensembler – Underholdningsorkestret, Vokalensemblet, Pigekoret og DR´s andre kor. Han har været korsyngemester for operakoret på Det Kgl. Teater, og arbejdet med Ars Nova og Mogens Dahls Kammerkor.

Redaktør og album

Som komponist har Jakob Lorentzen skrevet utallige værker – flest for kor, men også sange og orgelværker er på hans opusliste, langt de fleste værker er blevet udgivet på danske forlag. Han er hovedredaktør på den nye Kirke-Sangbog fra Det Kgl. Vajsenhus og står bag en række album både med orgel- og kormusik.

Siden 2007 har Jakob Lorentzen været tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium som underviser i disciplinen orgelimprovisation.

Jakob Lorentzen fik i 2001 tildelt Dronning Ingrids Mindemedalje og har gennem tiden fået tildelt flere priser og legater. Senest modtog Jakob Lorentzen Frobeniusfondens store pris på 250.000 kr. for sin store betydning for dansk kirkemusik.

I november 2019 blev Jakob Lorentzen af Kongehuset hædret med udmærkelsen “Ridder af Dannebrogordenen”.

Kristoffer Hyldig

Kristoffer Hyldig

Kristoffer Hyldig

Kristoffer Hyldig tog sin diplomeksamen i klaver fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium med højeste resultat hos Tove Lønskov og debuterede siden fra DKDM’s Solistklasse i 2010 som elev af Niklas Sivelöv. Derudover har han taget timer hos Amalie Malling i kammermusik samt deltaget i masterclasses med Rolf Hind, Malcolm Martineau, Leif Ove Andsnes, Helmuth Deutsch m.fl.

Kristoffer Hyldig er meget aktiv i dansk musikliv og spiller jævnligt i musikforeninger og festivaler, både som solist, kammermusiker og akkompagnatør og har derudover givet koncerter i Italien, Tyskland, Polen og New York.

Som solist har han optrådt med bl.a Aalborg Symfoniorkester, CPH Phil og Det Kongelige Kapel. Sidstnævnte med Michael Boder i Messiaens Turangalíla-symfoni.

Han fik juryens specialpris i EU Piano Competition 2009 og har derudover fået tildelt flere priser, heriblandt Jakob Gades store legat, Leoníe Sonnings Musikfondsstipendium og Musikanmeldernes kunstnerpris. I 2006 vandt han førsteprisen i DKDM’s Mozart-klaverkonkurrence.

Til dagligt spiller Kristoffer i Messiaen Quartet Copenhagen.