7. november 2018

Noter Koncert 5

John Kruse, Mathias Kjøller og Søren Rastogi (se program her)

John Kruse er førsteklarinettist i Det Kongelige Kapel. Han blev ansat i 2005 efter 16 år som førsteklarinettist i Odense Symfoniorkester. John Kruse har modtaget Gade-legatet, han er uddannet på Det Fynske Musikkonservatorium med Jens Schou som lærer og på Pariser-konservatoriet hos professor Guy Deplus. Efter endt uddannelse har han søgt inspiration hos store musikerpersonligheder som f.eks. Michel Arrignon og Hans Deinzer.

John Kruse har indspillet adskillige CD’er, bl.a. ny dansk musik for klarinet, Messiaens Kvartet til Tidens Ende, al Mozarts musik for bassethorn, Mozarts og Carl Nielsens koncerter for klarinet og orkester, og senest klarinetkvintetter af Mozart og Brahms.

Derudover har John Kruse siddet i juryen ved de første fem udgaver af Carl Nielsen Internationale Klarinet Konkurrence.

Mathias Kjøller har studeret på Det Jyske Musikkonservatorium og i solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har været på studieophold i Los Angeles ved den berømte klarinetpædagog, Yehuda Gilad, og i sin studietid modtaget undervisning af flere af de bedste klarinettister i verden.

Sin unge alder til trods (f. 1985), har Mathias Kjøller flere gange vundet solostillinger i danske symfoniorkestre: I 2007 vandt han pladsen som soloklarinettist i Aarhus Symfoniorkester og i 2011 blev han udpeget som 2. soloklarinettist i DR Symfoniorkestret. I 2013 besluttede han at vende tilbage til Aarhus, hvor han befinder sig nu. Desuden har han været solist med Odense Symfoniorkester, Copenhagen Phil og flere gange med Aarhus Symfoniorkester.

Mathias Kjøller vandt i 2013 2. Prisen, Odense Symfoniorkesters pris og prisen for bedste opførelse af Carl Nielsens klarinetkoncert i den Internationale Carl Nielsen konkurrence. Han er en ivrig kammermusiker, og har bl.a. optrådt med Den Danske Strygekvartet, Andreas Brantelid, Marianna Shirinyan, Simon Crawford-Phillips og Chloe Hanslip.

Mathias Kjøller har modtaget mange legater og priser, deriblandt Sonnings Musikstipendium og Victor Borge Prisen, Gladsaxe Musikpris og Musikanmelderringens Kunstnerpris.

Mathias udgav sin første CD i foråret 2018 til store anmelderroser.

Søren Rastogi er uddannet i København og Berlin. Hans anmelderroste debut fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium fandt sted i 2005 og han har siden været meget efterspurgt både herhjemme og i udlandet som solist, kammermusiker og akkompagnatør. Han har optrådt under dirigenter som Christian Mandeál, Douglas Bostock, Mathias Aeschbacher, Ed Spanjaard, Jayce Ogren, Peter Feranec og Thomas Søndergaard.

Søren Rastogi har udover sin solistiske virksomhed et tæt samarbejde med førende skandinaviske sangere, deriblandt barytonen Johannes Weisser, med hvem han har udgivet CD’en Visiting Grieg. “Meisterlich”, skrev Frankfurter Allgemeine Zeitung om udgivelsen, og den blev kåret til “CD of the Month” af det ansete engelske magasin Classic FM. Han spiller derudover i Jalina trio, den internationalt velrenommerede klavertrio.

Han har modtaget talrige hædersbevisninger og legater, blandt andet Musikanmelderringens Kunstnerpris, Aennchen og Eigil Harbys Legat, Victor Schiølers Mindelegat og Russells Mindelegat.

De tre musikere med aktive kammermusikkarrierer i ind- og udland har til lejligheden slået sig sammen, og de har sammensat et meget varieret program med både inderlig, dramatisk, virtuos og munter musik.