05/11/2018

Bornholms Musikforenings historie

Bornholms Musikforening blev grundlagt 1901 og initiativtager var pianist, fru Rigmor Smidt, gift med redaktøren på Bornholms Tidende Mathias S.

Om starten og de første hundrede år har Erik Hansen skrevet i ”Jul på Bornholm” 2003. Foreningen har trukket på lokale kunstnere, sangere og musikere men også på kongelige kunstnere. Foreningen har været truet af lukning et par gange, den blev i 1971 reddet af Erik Hansen m.fl.

I 1969 kom Bornholms Musikfestival som konkurrent/støtte. Man delte året, så sommeren var til musikfestivalen og de ofte udenlandske gæster, mens Musikforeningen holdt koncerter i ydersæsonen. Samtidig var der andre koncertarrangører, idet kirkerne holdt en del koncerter sommer og vinter. Samarbejdet med kirker og Musikfestival har været fint.

Med ny bestyrelse i 2002 fortsatte stort set den hidtidige linie med gode klassiske koncerter af mindre ensembler. Nogle gange lykkedes det at få unge talenter inden de blev meget kendte. Det har naturligt mest været danske kunstnere, men ved samarbejde med andre musikforeninger i Danske Musikforeningers Samvirke har vi kunne præsentere ”Trio Duruflé” fra Paris og ”Ensemble Martinu” fra Prag.

Som et nyt fast indslag kom omkring 2003 symfonikoncerter med landsdelsorkestrene. Ifølge Musikloven var orkestrene forpligtet til at komme på skift til Bornholm, f.eks. kom Aarhus Symfoniorkester hvert 5. år.

Det er ”Bornholm” der fik disse koncerter. Regionskommunen dækkede en del af det mindre honorar øen skulle betale til orkesteret. Musikforeningen påtog sig at arrangere koncerterne og deltage i honoraret. Koncerterne har været afholdt i Sct. Nicolai Kirke, Rønne og i Idrætshallen, Rønne Nord. F.eks. spillede Aarhus Symfoniorkester med den unge Jan Vogel, cellist af verdensklasse fra Dresden. Som en ekstra gevinst kom DR Symfoniorkesteret i december 2006 med 2 koncerter: én med Sigurd Barret og Pigekoret og samme aften en symfonikoncert med Max Bruchs Violinkoncert ved koncertmester Christina Aastrand. Den seneste koncert fandt sted i 2016 med Sønderjyllands Symfoniorkester under ledelse af Magnus Ericsson. Desværre holdt ordningen dog helt op efter 2016, da orkestrenes økonomi var blevet mere skrøbelig. Bornholm savner disse altid velbesøgte orkesterkoncerter.

Som en erstatning tilstræber Musikforeningen, at arrangere en orkesterkoncert med et kammerorkester mindst hvert andet år. I 2018 var det Concerto Copenhagen under ledelse af Lars-Ulrik Mortensen, som spillede i Skt. Nicolai Kirke til stor glæde for et talstærkt mødt publikum.

Op til 2010 var tidligere overlæge Steen Christensen formand for Bornholms Musikforening. Han måtte dog trække sig tilbage pga. helbredet og gik bort i 2013. Fra 2011 til 2015 var Bodil Westergaard, tidligere vicerektor på DKDM, formand. Da hun måtte træde tilbage af helbredsmæssige årsager, overtog Robert Wilbrandt, fysiker og tidligere gymnasielærer, formandsposten fra 2016.