7. november 2018

Noter Koncert 2

Concerto Copenhagen

Fredrik From og Adrian Chandler

Fredrik From og Adrian Chandler

(se koncertprogram her)

I de første årtier af det 17. århundrede skete der store fremskridt i violinteknikken. Italien var førende i denne udvikling, mens resten af Europa fulgte trop og nye musikalske former opstod – herunder især (solo)koncerten, som bragtes til perfektion af Vivaldi.

Selvom Vivaldi af en ubegavet eftertid er blevet påduttet at have skrevet den samme koncert 400 gange, er sandheden den, at han var én af sin tids mest avantgardistiske komponister. Hans eksperimenter med instrumenternes klange og nuancer faldt i frugtbar jord under hans næsten livslange tilknytning til orkestret på Ospedale della Pietà, der var en af Venedigs fire institutioner for forældreløse børn og i øvrigt udelukkende bestod af kvinder. Man må forestille sig, at det var for dette orkester, han komponerede hovedparten af sine dobbelt- og multiinstrument koncerter.

Men at stoppe fortællingen her ved Vivaldi ville være at lade resten af en spændende historie ligge ufortalt, for Italien fostrede adskillige komponister med meget stort talent – komponister hvis værker siden uretmæssigt er blevet forvist til bibliotekernes støvede hylder. I programmet suppleres Vivaldis dobbeltkoncerter med værker af nogle hans bedste og fineste samtidige – Gregori, Dall’Abaco og Brescianello.

Concerto Copenhagen spillede sine første koncerter i 1991 og har siden udviklet sig til Skandinaviens førende barokorkester samt et af de mest spændende og innovative i verden.

Siden 1999 har den internationalt anerkendte cembalist og kammermusiker, Lars Ulrik Mortensen, været tilknyttet som orkestrets kunstneriske leder. Mødet mellem Concerto Copenhagen og Lars Ulrik Mortensen har ført til en spændende kunstnerisk og musikalsk rejse, som er værdsat og rost af publikum og kritikere verden over.

Concerto Copenhagen nærmer sig sit 30 års jubilæum og fortsætter utrætteligt udforskningen af tidlig musik med et repertoire af velkendt europæisk musik og mindre kendte værker af skandinavisk oprindelse.

 Adrian Chandler
Violinisten Adrian Chandler er en førende fortolker af italiensk barokmusik og har opnået stor anerkendelse for sin virtuositet og for sit engagement som solist og ensembleleder. Ved siden af arbejdet som musiker er Chandler en engageret musikforsker på jagt efter nyt og ukendt repertoire for sit eget ensemble La Serenissima. De fleste af hans mange indspilninger har opnået meget høj anerkendelse hos musikkritikerne verden over.

Fredrik From
Violinist Fredrik From studerede ved Musikhögskolan i Göteborg og på Royal College of Music i London. Han har i mange år været koncertmester i Concerto Copenhagen og Göteborg Baroque og jævnligt spillet med ensembler som Les Ambassadeurs, Arte dei Suonatori, Ensemble Cordia, Theatre of Voices, Drottningholm Teaterorkester, og han har været privilegeret ved at arbejde med tidlig-musik profiler som Lars Ulrik Mortensen, Alfredo Bernardini, Alexis Kossenko, Jordi Savall og Paul Hillier.  Fredrik From har turneret USA, Japan, Kina, Australien, Brasilien og det meste af Europa. Hans CD-indspilninger omfatter Bachs violinkoncerter og Brandenburg koncerterne.