Noter om de medvirkende

Tresafinado

Pga. Alfonso Corrêas (i midten på billedet ) pludselige død i november 2017 erstattes han af Jacob Andersen, percussion.

Pia Kaufmanas, fløjte, er uddannet i København og New York med solistdebut fra Det kgl. danske Musikkonservatorium i 1987. Solofløjtenist i Randers Byorkester fra 1986-91. Fra 1991 kammermusiker og solist på freelancebasis. Talrige koncerter over hele Danmark og Europa, Kina og Brasilien.

Tresafinados guitarist Torsten Borbye Nielsen blev født i 1962 på Bornholm, nærmere bestemt i Bodilsker, hvor han også voksede op. Torsten er student fra Rønne Statsskole, hvor han, mens han gik på det allerførste musiksproglige hold, bl.a. skrev korværket ”Mild time” med tekst af Jørgen Gustava Brandt, som senere blev indspillet af Århus Kammerkor og udgivet på CDen ”Lige nu”.

Fra 1982 til 1992 studerede han på DKDM med guitar som hovedfag og afsluttede med en meget anmelderrost debutkoncert i 1992. Sideløbende med sit musikervirke har han virket som komponist, og hans musik, som er indspillet på en række CDer, favner bredt: fra prisbelønnede salmer over kormusik til nordisk og keltisk inspireret folketone. Og i en helt anden genre: en stor produktion af brasilianske choros, som er så helstøbte, at selv brasilianske musikere tager dem på repertoiret. Til koncerten på Bornholm har Torsten Borbye Nielsen komponeret et helt nyt værk, ”Nocturne”, som er skrevet med udgangspunkt i den bornholmske vuggevise ”Vizzeliroa”. Værket er skrevet til Tresafinado, og Torsten fortæller, at han i arbejdet med kompositionen har haft trioens musikalske kulturmøde i tankerne, idet han lader inspiration fra den spanske musiktradition møde den bornholmske folkevise. Værkets første del har et rytmisk præg, som melodisk henter inspiration fra fragmenter af vuggevisens tema og forener det med den såkaldt frygiske skala, som netop er så karakteristisk for meget spansk musik. Den bevægelige første del slutter åbent, inden musikken falder til ro på den smukke bornholmske folkemelodi.

Både Pia Kaufmanas og Torsten Borbye Nielsen er gamle kendinge på Bornholm: Torsten spillede sin første guitarkoncert allerede i 1993 i en propfyldt Skt. Bodils Kirke, i 1997 opførtes en af hans kompositioner af Nylarskoret i Skt. Nicolai Kirke og Aa Kirke under ledelse af Steffen Hyldig, en koncert med titlen ”4 Bornholmere omkring en Dronning” (sammen med musik af Bent Peder Holbech, Claus Hjort-Lauritzen, Hans Askou og Michael Bojesen). I 1998 optrådte Pia og Torsten sammen i Musikforeningens koncert i Baptistkirken samt i koncerter i Skt. Ols Kirke og Skt. Bodils Kirke. Og dette er kun en lille brøkdel af de mange koncerter som blev afholdt med de to musikere på Bornholm siden 1993.

Om Tresafinado har jazzviolinisten Sven Asmussen udtalt: ”Tresafinado har givet mig den fineste og mest underholdende koncertoplevelse i mange år. …smittende charme og blændende virtuositet.”